Cursus: Vipassana inzicht meditatie

event7
15:00

 

05 maart 2017

Inzicht door meditatie

Cursus: Vipassana inzicht meditatie

Cursus door Jeroen Dorrestein

Online aanmelden

Het overgrote deel van gevoelens, emoties en gedachten ervaren we vaak maar half of totaal niet bewust. De cursus Vipassana Inzicht Mediatie geeft je de mogelijkheid om bewuster te gaan waarnemen en ervaren, en zullen we onderzoeken wat daarvan de gevolgen zijn in ons dagelijks leven.

De grootste voordelen en veranderingen die de beoefening van Vipassana meditatie over het algemeen geeft zijn:

 • Verhoogde concentratie.
 • Verlaging van spanning en stress.
 • Meer helderheid ervaren in het moment.
 • Verhoogd energieniveau.
 • Minder reactief en meer waarnemend worden.
 • Betere zintuigelijke waarneming.
 • Inzicht krijgen in en oplossen van (emotionele) reactiepatronen.
 • Kalmte bewaren in uitdagende situaties.
 • Verslavingen onder controle krijgen.
 • Meer blijdschap en welzijn.

Wat is Vipassana?

Vipassana is een vorm van inzicht meditatie dat is gericht op het leren kennen van jouw ervaring; de menselijke ervaring. Deze vorm van inzicht meditatie is al meer dan 2500 jaar oud. Niet alleen de ervaring van duizenden mensen heeft laten zien hoe goed deze vorm werkt, ook heeft er veel wetenschappelijk onderzoek plaats gevonden, waaronder hersenonderzoek, dat duidelijk laat zien hoe krachtig de helende werking van Vipassana is. Je zou kunnen zeggen dat Vipassana één van de oudste vormen van zelfhulp is.

Waarom de beoefening van Vipassana?

Een belangrijke kwaliteit van het beoefenen van Vipassana is dat we meer ‘controle’ krijgen over de geest en de wijze waarop we reageren op de binnen- en buitenwereld. De beoefening van Vipassana geeft helder inzicht op de innerlijke processen die zich constant voltrekken in lichaam en geest.

In de beoefening word langzaam maar zeker duidelijk dat er vele misplaatste identificatieprocessen ontstaan. Juist deze identificatie (met plezierige en onplezierige gedachten en gevoelens) zorgt voor vele ‘problemen’ in onze dagelijkse ervaring. Het zorgt ervoor dat we vaak niet kunnen ontspannen met dat wat is.

Onze perceptie van de werkelijkheid word gekleurd door de ‘littekens’ die wij met ons meedragen (bijv. uit onze kinderjaren). Deze ‘littekens’ zijn van grote invloed op ons gedrag en onze innerlijke reactiepatronen en dus van grote invloed op de kwaliteit van ons leven. Vipassana leert ons bewustwording en leert ons de kunst van het objectief waarnemen. Het leert ons om alles te gaan omarmen. Alle prettige en onprettige gedachten, gevoelens en emoties.

Dit proces zal er op de duur voor zorgen dat die ‘littekens’ die als een blauwdruk in onze hersenen staan gegraveerd (in de vorm van neurale paden) in kracht zullen afnemen of zelfs geheel verdwijnen, zodat er steeds meer ruimte komt voor ontspanning en alles wat daaruit voort kan komen.

Een grote misvatting over meditatie is dat het stil zou moeten worden in het hoofd, of dat er buitengewone spirituele ervaringen zouden moeten ontstaan. Alhoewel dat allemaal in potentie mogelijk is binnen meditatie, is dat niet het doel.

Het doel is simpelweg zijn met wat is, oftewel zuiver waarnemen.

Wat is de invulling van deze cursus?

Deze cursus is gericht op het ontwikkelen van de basisvaardigheden die nodig zijn om Vipassana te kunnen beoefenen. In 10? lessen van 1,5 uur gaan we ons de meditatie eigen maken en reflecteren op onze ervaringen. Het is een meditatie die in de basis eenvoudig is om te leren en bij dagelijkse beoefening direct resultaat en inzicht zal geven.

De eerste lessen zullen vooral in het teken staan van ademhalen en het waarnemen daarvan. In India noemen ze de ongetrainde menselijke geest ook wel ‘The Monkey Mind’, springend van tak naar tak naar tak, als metafoor op de wijze waarop de meeste van ons denken. De ene gedachten is nog niet voorbij of de andere staat alweer voor de deur.

De ademhaling is bedoelt als anker om dat aapje rustiger te laten worden. Wanneer deze basis is gelegd gaan we aan de beoefening van Vipassana beginnen.

Aan het einde van de cursus zal nog een andere meditatie gegeven worden waarmee we compassie of medeleven voor onszelf en voor anderen kunnen vergroten.

Naast de inhoud van de cursus is het de bedoeling om ook dagelijks thuis aan de slag te gaan met Vipassana meditatie. Dat is de enige manier om stappen te maken in deze vorm van meditatie.

Deze cursus kan gezien worden als een groot cadeau wat je de rest van je leven toe kan passen, in ieder moment en in iedere situatie.

 

Jeroen Dorrestein

Praktische informatie

Data training voorjaar 2017:

 • zondag 5 maart
 • zondag 12 maart
 • zondag 19 maart
 • zondag 26 maart
 • zondag 2 april
 • zondag 9 april
 • zondag 23 april
 • zondag 30 april

Tijd: De cursus begint om 15.00 en duren tot 16.30 uur.

Kosten: € 155,- per persoon.

De cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers.

Vragen

Als je vragen hebt over deze training neem contact op met Jeroen Dorrestein: serraphim@live.nl

Aanmelden

Online aanmelden